طراحی سایت ریسپانسیو، طراحی سایت واکنشگرا

طراحی سایت ریسپانسیو

طراحی سایت ریسپانسیو

طراحی سایت ریسپانسیو به چه معناست؟

طراحی سایت واکنشگرا یا طراحی سایت ریسپانسیو (responsive) سایتی است که اندازه و چیدمان اجزای آن شناور است و با ابعاد و رزولوشن دستگاههای مختلف تغییر می کند تا کاربران صرف نظر از اینکه صفحه نمایش دستگاهشان کوچک باشد (مثل اکثر گوشی های هوشمند موبایل) یا نمایشگری متوسط و بزرگ داشته باشند مثل تبلت، لپتاپ و کامپیوترهای رو میزی، تجربه کاربری راحتی داشته باشند.به عنوان مثال زمانی که شما از طریق گوشی یا تبلت سایت را تماشا می کنید ساختار ظاهری سایت به گونه ای تغییر پیدا می کند که قابلیت پیمایش سایت در این ابزارها به راحتی فراهم گردد. از طرفی در مانیتورهای با رزولوشن بالا نیز سایت به گونه ای مناسب نمایش داده می شود و به عبارت دیگر کاربران با هر ابزاری سایت شما را تماشا می کنند از محتوا و ظاهر سایت شما کمال استفاده را خواهند برد.

تفاوت طراحی سایت واکنشگرا و غیر واکنشگرا در چیست ؟

برای تشخیص ریسپانسیو بودن یک سایت و تفاوت سایت های ریسپانسیو و غیر ریسپانسیو، سایت مورد نظرتان را در لپ تاپ یا کامپیوتر باز کنید و عرض مرورگر را به آهستگی کم و زیاد کنید. اگر سایت واکنش گرا باشد مشاهده می کنید که اندازه و چیدمان اجزای آن مطابق با تغییر عرض صفحه تغییر می کند به گونه ای که هیچ اسکرول افقی پدید نمی آید. اما در سایتهای غیر ریسپانسیو چنین تطابقی رخ نمی هد و اسکرول افقی لازم است تا بتوان قسمتهای پنهان شده چپ و راست صفحه را مرور کرد. تصاویر زیر نمونه ای از یک سایت واکنش گرا در عرض های مختلف را نشان می دهد.

Responsive Web Design | طراحی سایت واکنشگرا

Responsive Web Design | طراحی سایت واکنشگرا

طراحی سایت ریسپانسیو چگونه و به چه دلیل بوجود آمد؟

برای درک بهتر طراحی سایت واکنش گرا بهتر است بررسی کنیم که طراحی سایت ریسپانسیو برای حل و فصل چه مشکلات و نیازهایی بوجود آمده است؟ همانطور که می دانید امروزه دیگر کامپیوترها و لپ تاپ ها تنها وسایلی نیستند که برای مرور صفحات وب مورد استفاده کاربران قرار می گیرند.

انواع موبایل های هوشمند، فبلت ها، تبلت ها، کنسول های بازی و تلویزیون ها نیز قابلیت مرور صفحات وب را دارند و گجت های پوشیدنی نظیر عینک گوگل نیز به بازار راه یافته اند. جدای از آمار تولید و فروش این دستگاهها، در کشور ما نیز به هر سو که بنگریم انواع گوشی ها و تبلت ها را در دست مردم می بینیم و با توجه به ارائه خدمات نسل جدید اینترنت های پر سرعت توسط اپراتورهای تلفن همراه، روند رو به رشد استفاده از این دستگاههای ریز و درشت برای اتصال به اینترنت و مرور صفحات وب امری بدیهی است. بنابراین سایزهای مختلف و رزولوشن های مختلف این دستگاهها تبدیل به مشکل بزرگی برای وبسایتهای اینترنتی شده است. چرا که یک سایت باید در ابعاد مختلفی برای مخاطبانش به نمایش در آید و طبیعی است که کاربران انتظار دارند با هر دستگاهی بتوانند صفحات وب را براحتی ببینند و مرور کنند. برای رفع این مشکل ابتدا طراحی نسخه موبایل سایت مرسوم شد. یعنی مالکان و مدیران وبسایت ها دو بار هزینه می کردند، یک بار برای طراحی و مدیریت و بهینه سازی سایت اصلی (جهت نمایش در کامپیوترهای رو میزی و لپ تاپ ها) و بار دیگر برای سایت نسخه موبایل. اما گستره ابعاد نمایشگر دستگاههای مختلف چنان وسیع و متنوع شد که ساخت سایت برای هر یک از آنها عملا غیر اقتصادی و ناممکن است. بنابراین طراحی سایت واکنشگرا برای رفع این مشکل به میدان آمد و بوسیله آن یک سایت به گونه ای طراحی می شود که اجزای آن شناور بوده و خود را با هر صفحه نمایشی چنان تطبیق دهد که کاربران از هر دستگاهی که استفاده کنند تجربه کاربری راحتی داشته باشند. آمارها حاکی از آن است که سایت هایی که بصورت واکنش گرا طراحی شده اند نسبت به رقبای خود دارای مزیت هستند و نرخ پرش بازدیدکنندگانی که از موبایل و تبلت استفاده می کنند در آنها کمتر است.

آیا طراحی سایت واکنشگرا تاثیری در نتایج گوگل دارد؟

گوگل رسما طراحی وب سایت ها بصورت واکنش گرا را توصیه کرده است. طراحی سایت واکنشگرا برای یک پایگاه اینترنتی به جای طراحی سایت موبایل در کنار سایت اصلی، هم برای گوگل این مزیت را دارد که محتوای پایگاه اینترنتی را یکبار شاخص گذاری کرده و صفحات آن را امتیازدهی می کند و هم برای سایت این مزیت را دارد که رنک صفحات آن روی یک آدرس اینترنتی (URL) تجمیع می شود و این موضوع برای ارتقاء در نتایج جستجوی گوگل بسیار مهم است. همچنین لینک دهی، به اشتراک گذاری و تعامل با محتوایی که در یک سایت و یک آدرس اینترنتی (URL) قرار دارد برای کاربران راحت تر است و گوگل به این موضوع نیز بسیار اهمیت می دهد. مطمئنا مدیریت محتوا و اجرای پروژه های بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو (سئو) نیز در یک سایت آسان تر و اقتصادی تر از انجام آنها برای دو سایت است.

آیا طراحی سایت ریسپانسیو ضرورت دارد یا می توان از روش های دیگر طراحی سایت نیز استفاده کرد؟

در سال 2013 آمار فروش جهانی تبلت ها و موبایل های هوشمند از فروش کامپیوتر پیشی گرفت و پیش بینی می شود آمار بازدیدهای اینترنتی بوسیله این دستگاه ها از لپ تاپ و رایانه نیز بیشتر شود. پس می توان گفت در آینده ای نزدیک وب سایت شما بیشتر بوسیله موبایل و تبلت مورد استفاده بازدید کنندگان قرار می گیرد و تحقیقات نشان داده است که حتی اگر سایتی در نتایج بالای گوگل باشد اما ریسپانسیو نباشد نرخ پرش (bounce rate) آن در موبایل و تبلت افزایش می یابد. این به معنای زنگ خطری است برای وبسایتهای غیر واکنش گرا. مخصوصا اگر رقبای آنها از طراحی سایت واکنشگرا استفاده کرده باشند. و از سوی دیگر طراحی سایت ریسپانسیو مزیتی است نسبت به رقبایی که هنوز سایتشان ریسپانسیو نیست.

آیا طراحی سایت واکنشگرا از لحاظ فنی نسبت به روش های قبلی تفاوت دارد؟

طراحی سایت واکنشگرا نسبت به روش های سنتی طراحی سایت متفاوت است. در طراحی های پیشین، ستونها و اجزای سایت با عرض ثابت و چیدمان ثابت طراحی می شدند که این باعث می شد محتوای صفحه در نمایشگرهای کوچک ریز و ناخوانا شود و کاربر مجبور می شود از زوم استفاده کند که در این صورت نیز باید برای خواندن محتوا و استفاده از قسمتهای مختلف سایت دائما به چپ و راست اسکرول کند. استفاده از تصاویر با رزولوشن متناسب با رزولوشن دستگاههای مختلف و شناوری سایز عکسها نیز در طراحی سایت ریسپانسیو بسیار اهمیت دارد. در مجموع سایتی بخوبی به روش واکنش گرا طراحی شده است که برای مرور آن نیاز به اسکرول افقی نباشد. به همین علت این روش طراحی سایت به لحاظ فنی و میزان خلاقیت مورد نیاز برای آن با روشهای پیشین کاملا متفاوت است و برای حصول نتیجه مناسب و طراحی سایتی که در دستگاههای مختلف کاربر پسند باشد نیاز به دقت فراوانی دارد.

مزایای طراحی سایت ریسپانسیو چیست؟

سایت های طراحی شده توسط شرکت طراحی سایت لیزارد وب علاوه بر اینکه کلیه مزیت های مربوط به سایت های ریسپانسیو را دارند، بلکه از لحاظ طراحی قالب و معماری کلی سایت کاملاً منطبق با الگوریتم های گوگل طراحی می شوند و از نظر گرافیک از کیفیت بالایی برخوردار هستند. همچنین مقیاس پذیری در آنها در حد بسیار بالایی رعایت گردیده است.